Jätä suorituspaineet ja kiireet harjoitustilan ulkopuolelle. Tule omana itsenäsi, sellaisena kuin olet. Säilytä aloittelijan asenne: aina tuore tilanne – odottamatta tai tietämättä mitään etukäteen.

Jo joogatilaan astuessasi anna rauhallisuuden ja hiljaisuuden ympäröidä itsesi ja muut ryhmäläiset. Tarkista, että puhelin on suljettu tai äänettömällä.

Pukeudu joustaviin ja riittävän lämpimiin vaatteisiin. Varsinkin talviaikaan salissa on usein viileää lattiatasossa. Alkuvirittäytymisessä ja loppukeskittymisessä villasukat sekä lämmin asu auttavat rentouden tilan löytämisessä.

Ateriasta on hyvä olla kulunut ainakin pari tuntia harjoituksen alkaessa. Tarvittaessa voit nauttia pienen välipalan, jottei myöskään nälkä häiritse keskittymistäsi.

Vältä hajusteiden käyttöä, jotta jokaisella säilyy mahdollisuus helppoon hengittämiseen.

Oma alusta on hyvä olla mukana. Tyyny tai pyyheliina, josta voit taitella koroketta, auttaa etenkin tasapainoisen istuma-asennon löytämisessä. Voit käyttää sitä myös tarvittaessa pään alla tai pehmikkeenä esim. polven alla.

Kokemuksellisuus on tärkeää joogassa. Jooga ei avaudu tietoa keräämällä eikä muotoa kopioimalla. Saat luopua kilpailusta ja vertailusta. Keskity sisälläsi olevaan ohjaajaan. Tee harjoitusta omaa kehoa kuunnellen, sen rajoja kunnioittaen. Väkivallattomuus on periaatteista tärkein. Älä ylitä kipukynnystä. Lujuus ja lempeys ovat yhtä aikaa läsnä harjoituksessa.

Tee harjoitusta mahdollisimman paljon silmät suljettuina tai raollaan. Näin suljet yhden aisteista ja helpotat keskittymistä omaan tekemiseesi. Anna hengityksen olla luonnollinen. Kohdista tarkkaavaisuus kehon ja hengityksen havaitsemiseen.

Lähes kaikkia asentoja joogassa voidaan säädellä tekijälleen sopivaksi. Jos sinulla on rajoitteita, jotka estävät liikkeen tekemisen ohjatulla tavalla, ota rohkeasti asia puheeksi kahden kesken ohjaajan kanssa. Saat ehdotuksia vaihtoehtoisista tavoista tehdä harjoitusta.

Joogan tavoitteena on tietoisuus ja läsnäolo elämän kaikissa tilanteissa. Jooga on yhteyttä itseen ja sitä kautta kaikkeen ympärillä olevaan. Kyky elää tässä ja nyt. Tätä kohti teemme ilolla yhteistä matkaa joogaharjoituksessa.

 

Kuva joogaharjoituksesta kevättalvella 2011 Iisalmen Lyseon alasalissa. Ohjaajana
Ulla Kangas-Väisänen (istumassa oikealla). (kuva Iina Laitinen)